AKTUELNO

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da su neprijatelji unutrašnje stabilnosti Srbije svi oni koji bi nasiljem da postignu bilo šta i ističe da su izbori smisao demokratije.

- Ja slušam određene predstavnike DOS-ovih partija jedna od njih na pitanje novinarke kako će doći na vlast, ako ne izborima, kaže raznim oblicima građanske neposlušnosti. Čekajte, imaju li neki izbori ovde? Izbori su smisao demokratije. Pa nisu ljudi koji su na ulicama moji neprijatelji, ja ih tako ne doživljavam. To su građani Srbije koji imaju nešto da kažu, to je u redu, dokle god ne dopuste da ih uvode u RTS da prebijaju ljude. Dotle je sve u redu – rekao je Vulin za Novo jutro TV Pink i dodao:

- Nemojte da bude nasilja. Samo to, sve je dozvoljeno u Srbiji, sve može. Vidite, u Srbiji se bojkotuje parlament, ali njima koji bojkotuju parlament nije problem da odu u Katar, u Dohu, o trošku građana Srbije, kao članovi skupštinske delegacije. Bojkutuju parlament, ali da uzmu dnevnice i putne troškove, to hoće.

Vulin je naveo da je teško razumeti zašto su protestanti uništili gradilište i odakle potiče tolika mržnja prema Beogradu.

Foto: TvPink Printscreen

- Ne razumem količinu mržnje prema sopstvenom gradu. Zašto vam smeta to što neko rekonstruiše ulicu? Teško je to razumeti. Predsednik Vučić se bori da dođu strani investitori, a vi mu pomažete tako što šaljete sliku gde se tuku na ulicama – naveo je Vulin.

VOJSKA SRBIJE ĆE SAMO POŠTOVATI USTAV I ZAKON

Nakon jučerašnje zajedničke sednice kolegijuma ministarstva odbrane i Vojske Srbije čula se jasna poruka da vojska neće dozvoliti nikakve pokušaje državnog udara, na šta Vulin kaže da je ta poruka upućena svima onima koji govore da vojska treba da sruši vlast i onima koji žele da Srbija bude nestabilno mesto za život.

- Ovo je poruka svakom ko bi voleo da Srbija bude loše, nebezbedno, nesigurno, nestabilno mesto za život. Svima onima koji drže govore kako vojska treba da sruši terorističku vlast, koji kažu da vojska treba da se pridruži ovim ili onim protestantima, svi moraju da znaju da će Vojska Srbije samo poštovati Ustav i zakon. Ništa više – kazao je Vulin.

Kako dodaje, u saopštenju nakon sastanka nema politike, samo Ustav i zakon.

Foto: TvPink Printscreen

- To svi treba da znaju, i oni koji su u Srbiji i oni koji su van nje, svi oni koji bi da se skupljaju na ulicama, svi oni koji smatraju da bi vojska trebala da prati nekakve političare koji drže govore po trgovima, po ulicama, samo treba da znaju da će Vojska Srbije poštovati Ustav i zakon – naveo je Vulin i dodao:

- Ovo govorim kao građanin Srbije, ja ne želim da vidim scene upada u RTS. Ja ne želim da zaposleni na RTV Pink ili bilo kom privatnom mediju moraju da strahuju da li će neke siledžije doći da im upadnu na radna mesta, da ih prebiju uzmu im hleb iz usta. Ne želim da vidim da neko prebija žene u Srbiji, to nema veze sa vojskom, sa policijom, ima veze sa zdravim razumom, sa zakonom. Ne možete to da radite – ističe Vulin.

Na pitanje šta očekuje od protesta u Beogradu najavljenih za 13. april Vulin je rekao da ne očekuje ništa i zapitao se koje su rešenje ikada organizatori protesta predložili, i ponovo apelovao da ne bude nasilja i da se ne razbija Beograd jer nije to zaslužio.

VOJSKA SRBIJE PLANSKI UNIŠTAVANA

- Do 2012. godine planski se radilo da se Vojska Srbije uništi. U nju se nije ulagalo, iz nje su se otpuštali, penzionisali, nekad izručivali najbolji. Vojska je samo nazadovala. Smanjivala se, razoružavala, nazadovala. Od 2012. godine pa do danas vojska se intenzivno naoružava i oprema – ističe Vulin.

Kako dodaje, Srbija može da se pohvali sa 14 migova 29, sa tim da vojska ponovo dobija mesto u društvu koje joj pripada.

Vulin je rekao da je sinoć prikazan dokumentarno-igrani film "Ratne priče sa Košara" i istakao značaj čuvanja istorije i sećanja na heroje.

Foto: TvPink Printscreen

PRIŠTINI NE ODGOVARA BRISELSKI SPORAZUM

- Kada je počeo Briselski dijalog, ideja pregovarača je bila samo da Srbija ispuni ono što su pre njih dogovorili, da uvede tablice lažne države, utvrdi granicu i na kraju prizna Kosovo. To je bilo stavljeno pred nas, ne da mi pregovaramo, nego oni pre su to dogovorili, na vama je da to sprovedete. Aleksandar Vučić se izborio da to ne bude tako, da se krene iz početka – naglasio je Vulin.

Kako dodaje, Prištini ne odgovara Briselski sporazum i ona neće da formira ZSO jer zna da to nije njena nezavisnost.

- Oni rade sve što rade sa vrlo prostom idejom, njihov cilj je da isprovociraju da Srbija nešto uradi, zbog čega bi mogli da idu da plaču po svetu i govore kako je velika i strašna Srbija napala njih male i nezaštićene i kako njima mora da se pomogne. To je njihov cilj, oni žele zemlju bez Srba, žele svaki centimetar Kosova i Metohije, ali bez Srba na toj zemlji – upozorava Vulin.

Više o pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#Aleksandar Vulin

#Kosovo i Metohija

#Nasilje

#Protest

'